© 2008 - 2019 by Archholiks.

Resco

Resco, Bratislava
Kancelárske priestory, 165m2
Štúdia: 2015
Realizácia: 2016/2017
Foto: Juraj Starovecký
spolu s MIMO architekti

,,Oblačno miestami bubliny, alebo ako oživiť pracovné prostredie.,,

Priestorovou hravou formou oživiť monotónne pracovné prostredie bolo hlavným mottom návrhu administratívnych priestorov pre resco.net. Vytvorila sa oddychová oáza pre zamestnancov, ktorá im poskytuje zmenu pracovného prostredia, väčšiu intimitu a zákutia, v ktorých môžu prísť na iné myšlienky. Zároveň je ideálnym priestorom na neformálne porady, večierky a utužovanie vzťahov medzi zamestnancami. Zóna je v náväznosti na kuchynku a útulný kaviarenský kútik s výhľadom na hrad.

Priestor je segregovaný výškovo pomocou vlnito zaoblených pódií evokujúcich hory. Vertikálne ho narušujú "bubliny"- štylizované koruny stromov, ktoré poskytujú úkryty.

Dominantným prvkom objavujúcim sa v celom administratívnom priestore je oblak v podobe potlačí na deliacich sklených priečkach, v podobe letiaceho svietidla nad oddychovou zónou. Oblak "cloud" je zároveň odkazom na sídliacu firmu, ktorá pracuje vo virtuálnom svete s dátami.

Vo veľkom otvorenom priestore sme pre zamestnancov navrhli dva presklené telefónne boxy, v ktorých môže človek pracovať a zároveň mať videohovor, bez toho aby rušil okolosediacich spolupracovníkov.

Zasadacie miestnosti sú riešené pomocou farebných kódov. Každá miestnosť má dominantnú farebnú stenu s bielou tabuľou. Pod oknami sú vytvorené vlny, slúžiace na sedenie a ukrytie kvetináčov. Oživením celého priestoru je aj riešenie podlahy - koberca z trojuholníkových dielcov, ktoré vytvárajú ilúziu stromov.

Bubliny sú vytvorené s OSB doskových dielcov v tvare písmena "U", v rôznych veľkostiach. Dielce sú čalúnené v štyroch farbách a vrtvené vertikálne. Bubliny slúžiace ako paravány sú z molitánu a dajú sa podľa potreby formovať.

Oblak nad oddychovou zónou tvorí hliníková konštrukcia a napínaná fólia Barysol. Svietidlo sa muselo prispôsobiť požiarnym predpisom. Pôvodný kazetový strop sa nemohol nahradiť inou estetickejšou formou podhľadu (podmienka prenajímateľa) a tak sa jednotlivé kazety natreli čiernou farbou.

Kreatívna stena smerom do kuchynky je namaľovaná magnetickou tabuľovou farbou. Lamelová stena v oddychovej zóne je z masívneho dreva a miestami prechádza do police alebo malého odkladacieho stolíka, ktorý zároveň slúži ako schodík na vyvýšenú platformu.  Tabule v zasadacích miestnostiach sú vyrábané na mieru s bielou povrchovou úpravou - flipchart, koberce sú rezané a lepené priamo na mieste.

1/20