© 2008 - 2019 by Archholiks.

Purista Ex

Purista Ex, Bratislava
Rodinný dom- rekonštrukcia, podlažná plocha 215m2
Štúdia: 2012-2014
Realizácia: 2014-2016
Publikácia: ARCH 9/2017, Pekné bývanie 03/2018
Foto: Marie Starovecká
spolu s MIMO architekti

,,Jednoduchá kompozičná hra.,,

Prestavba rodičovského domu kompozične nadväzuje na jestvujúci objekt, zachováva jeho hmotovú skladbu a najmä charakter z uličného pohľadu. Nový dizajn objektu citlivo pracoval s exteriérovým výrazom domu. Spočíva v zjednodušení strešných detailov valby a okapu, podporením dominantnej hmoty, jej odlíšením od pridružených častí a v prepojení exteriéru s interiérom najmä z juhozápadnej strany - záhrady.

Objekt je zjednotený bielou fasádou so soklom v tmavo-šedej farbe. Nad hlavnou hmotou dominuje strecha stanového tvaru s dvoma vikiermi - na severnej a južnej strane zjednotená antracitovou strešnou krytinou. Pridružené objemy pri vstupnej časti ako aj vizuálne oddelenie terasy od susedov sú riešené dreveným obkladom vo vertikálnom smere. Celú hmotovo-priestorovú štruktúru dopĺňa prestrešenie terasy vo forme pergoly so zásuvným tienením. Vstup do objektu je tvorený vyrovnávacím schodiskom, na ktorý nadväzuje kvetináč so zeleňou, zdôraznený je lineárnym prestrešením s drevenými lamelami a akcentom v podobe červených vstupných dverí.

Dispozičné úpravy prešli výraznejšími zmenami. Odstránením priečok na 1.NP a vytvorením galérie medzi prízemím a poschodím, vzniká vzdušná jedáleň so schodiskom - srdce domu, ktorá je na 2.n.p. presvetlená svetlíkom. Vstupná predsieň je tvorená integrovaným šatníkom a pohotovostným WC. Sklenenými posuvnými dverami je predsieň vizuálne spojená s otvoreným kontinuálnym priestorom jedálne a obývacej izby, ktorá je cez oceľovodrevené schodisko spojená s 2.NP. Súčasťou prízemia je kuchyňa s komorou a nočná časť s kúpeľňou a saunou. Schodisko lemujúce jedáleň prechádza do galérie 2.NP, v ktorej dominuje knižnica umiestnená na východnej štítovej stene. Z galérie sú prístupné dve izby a kúpeľňa.

1/9