© 2008 - 2019 by Archholiks.

2xP

2xP, Bratislava
Trojizbový byt, 70m2
Štúdia: 2011
Realizácia: 2012

Publikácia: Pekné bývanie 08/2015, EMMA 05/2016, EVITA špeciál 2017

Foto: Robo Hubáč

,,Vynachádzavý vzdušný experiment.,,

Návrh a realizácia interiéru panelového bytu predstavuje experimentovanie s materiálmi, priestorom a preverením maximálneho potenciálu bytu ako takého. Rekonštrukcia si vyžiadala úplnú zmenu dispozície, ktorá reflektuje na nezmyselnú orientáciu bytu voči svetovým stranám a možnosť využitia lodžie
v dennej časti.

Koncepcia:
Hlavnou myšlienkou bolo vytvorenie kontinuálneho spoločenského priestoru, ktorý bude srdcom bytu. Vzdušnosť a veľkorysosť je podčiarknutá kontrastnými materiálmi a ich použitím na veľkých plochách.

Dispozičné riešenie:
Nevýhodou trojizbového bytu bola orientácia spálne s lodžiou na juh a obývacej izby na sever. Prehodenie pôvodnej dennej a nočnej časti umožnilo vytvoriť v byte veľkorysý vzdušný priestor- obývačka, jedáleň, kuchyňa, ktorý sa presvetlil presklením do lodžie. Väčšia spálňa je venovaná deťom, menšia, prístupná cez prechodnú kuchyňu, vytvára základné zázemie pre rodičovskú spálňu.

Materiálové prevedenie:
Dominantným materiálom celého bytu je preglejka. Je použitá na podlahe v podobe veľkoformátových plátov v rozmere 2x1m, ako podhľad v chodbe, obklad stien hygienického jadra ako aj v niektorých častiach nábytku. Drevo v byte sa objavuje ešte v podobe paliet, ktoré sú použité na stene v obývacej izbe a spolu s pozinkovynými plechovými policami vytvárajú knižnicu a úložný priestor. Z plechu je navrhnutý pult v kúpeľni, doska na konferenčnom stolíku. Svetlíky v kúpeľni a vo wc, ktoré presvetľujú hygienický blok a výplne interiérových dverí sú zrealizované z polykarbonátu.

1/14